Váš e-mail:*
Vaše jméno:*
Předmět zprávy:*
Vaše zpráva:*
* Povinná pole

NAPIŠTE NÁM Jsme on-line
VOŠ, OA, SOŠ a JŠ s právem státní jazykové zkoušky Ekonom
UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU
Škola on-line





Fotogalerie

Tisk
Mapa webu
A
A
A

Zájezd po stopách Santiniho

Krásného slunečného dne 6. dubna studenti Univerzity třetího věku litoměřické školy EKONOM pod Českou zemědělskou univerzitou vyrazili na poznávací zájezd po stopách Santiniho. Výlet byl iniciován samotnými studenty a sloužil k doplnění výukového kurzu, který byl věnován významnému českému baroknímu architektu italského původu Janu Blažeji Santinimu Aichelovi. S jeho jedinečným dílem se můžeme setkat na mnoha místech naší republiky. 25 účastníků výpravy se vydalo na unikátní prohlídku 3 výjimečných historických památek – klášterů v Kladrubech a Plasích a staveb v Mariánské Tánici.

Klášter Kladruby

První zastávkou výletníků byl klášter v Kladrubech, ke kterému účastníci dorazili autobusem po dvouhodinové jízdě. Zde následovala smluvená hodinová prohlídka s odborným průvodcem. Kostel v tomto klášteře byl v letech 1711 – 1726 přestavěn ve formě barokní gotiky právě podle Santiniho projektu. Právě tato stavební varianta zvýraznila stáří kostela a jeho architektonickou a historickou důležitost v českém prostředí.

Klášter Plasy

Další zastávkou byl cisterciácký klášter v Plasech. Nachází se severně od Plzně, byl založen roku 1144 českým knížetem Vladislavem ll. Ve službách tohoto kláštera je Santini archivně doložen stavbou kaple z let 1708-1710. Roku 1710 začala vznikat podle jeho plánu i budova klášterního konventu. Zajímavostí je, že Santini zakládá konvent v bažinaté oblasti. Bravurně zvládl nelehký úkol - řešení pevných základů samotné stavby, které tvoří několik tisíc dřevěných dubových pilotů. Tím, že jsou ponořeny do vody z nedaleké řeky Střely, jsou pevné a neměnné.

Mariánská Týnice

Třetí a poslední zastávkou odborné exkurze byla Mariánská Týnice. Kostel Zvěstování Panny Marie a probošství byly postaveny v letech 1711-1768 cisterciáckým klášterem v Plasích opět podle projektu Jana Blažeje Santiniho. Dnes se zde nachází muzeum a galerie severního Plzeňska.

Zajímavé informace i vlastní prožitek z navštívených míst byly vhodným doplněním studia letního semestru Univerzity třetího věku školy EKONOM. Tento zájezd byl skvělou příležitostí k seznámení s dílem jednoho z nejvýznamnějších českých architektů barokního období.

Děkujeme všem účastníkům školního výletu a jsme rádi, že se vzděláváte právě s námi.

Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.