Váš e-mail:*
Vaše jméno:*
Předmět zprávy:*
Vaše zpráva:*
* Povinná pole

NAPIŠTE NÁM Jsme on-line
VOŠ, OA, SOŠ a JŠ s právem státní jazykové zkoušky Ekonom
UNIVERZITA TŘETÍHO VĚKU
Škola on-line





Fotogalerie

Tisk
Mapa webu
A
A
A

Účastníci Univerzity třetího věku v Litoměřicích na výletě v klášteře Doksany

Zobrazeno: x |
Litoměřice – Letní semestr Univerzity třetího věku školy EKONOM zakončili posluchači společným výletem do blízkých Doksan. Rozloučili se tak s kurzy Klenoty barokního sochařství v českých zemích a Buddhistické umění Indie.

Na prohlídku kláštera jsme se vydali ve středu 18. 4. a zúčastnilo se jí 12 studentek a 1 student. Autobusem i po vlastní ose autem jsme se dostavili před doksanský klášter, kde jsme se sešli s průvodcem Mgr. Miroslavem Jordánkem, správcem farnosti Doksany, Bohušovice n. O. a Dolánky. Ten nás provedl rozsáhlým objektem kláštera.

 

Celý komplex doksanského kláštera, který založila kolem roku 1144 česká kněžna Gertruda Babenberská, je od roku 1964 chráněn jako kulturní památka. Část kláštera je v majetku Královské kanonie premonstrátů na Strahově a část je ve vlastnictví českého státu. Zámeckou část spravuje Národní památkový ústav. Nás zajímaly zejména stavby z období baroka. Ty byly zahájeny po třicetileté válce. Mezi staviteli z období baroka figurují především strahovští architekti Giovanniho Domenico Orsi, Jean Baptista Mathey a Silvestro Carlone ml. Nejpozoruhodnější architektura areálu premonstrátek nevznikala tedy jen zásluhou místních stavitelů, ale i pražských umělců.

 

Stavba kostela Narození Panny Marie (1710 – 1720), provizoriát (1725 – 1730) a další budovy jsou připisovány Thomasu Hafeneckerovi a Otaviu Broggiovi, který je naopak hlavně stavitelem místním.

 

Dnes zajišťují denní provoz kláštera sestry premonstrátky, které navíc šijí liturgické oděvy, pěstují léčivé byliny, vyrábí čajové směsi a dva typy bylinných likérů podle starobylých klášterních receptur.

 

V barokním kostele, jeho románské kryptě i na prvním a druhém nádvoří nám byl poskytnut podrobný výklad a zodpovězeny byly i naše dotazy.  Náš průvodce nám doporučil pokračovat v návštěvě zámecké zahrady s několika památnými stromy, kterým vévodí jinan dvoulaločný. Zahradu protíná rameno Ohře. Našli jsme zde jak barokní, tak i klasicistní altán a dokvétající bílé a fialové dymnivky.

 

Mgr. Jordánek nás také pozval do Strahovského kláštera v Praze, kde bude za několik měsíců sám působit, což jsme s povděkem přijali. Rádi se do Doksan znovu podíváme, nestačili jsme zatím navštívit hřbitovní kostel Petra a Pavla a zámecká zahrada  v jiném ročním období bude jistě také zajímavá.

 

Za kolektiv organizátorka zájezdu Ing. Božena Fojtová

 

Fotogalerie ZDE

 

Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.